Aktuální nabídka mikrozeleniny

Výzkumy ukázaly, že téměř všechny druhy mikrozeleniny dodávají v průměru čtyři až šestkrát více prospěšných živin ve srovnání s ekvivalentní zralou zeleninou.

Amarant

Amarant je prastará rostlina, která má mnoho všestranných využití. Jeho semena se používají jako obilí a jeho listy se pěstují jako listová zelenina.

 

Amaranth má velmi jemnou zemitou chuť.

 

Nutričně je na tom velice dobře. Obsahuje všechny druhy makroživin, širokou škálu vitamínů, minerálů a je dobrým zdrojem aminokyselin.

Díky obrovskému množství vitamínu K hraje zásadní roli při srážení krve, což urychluje dobu hojení ran a také přispívá ke zdravým kostem.

 

Amarant je dobrým zdrojem manganu, který pomáhá vytvářet a aktivovat enzymy v těle. Tyto enzymy dělají různé věci, včetně štěpení nebo trávení potravy.

Je plný bílkovin a skvělý pro vegetariány nebo vegany.

DSCF3365
DSCF3415

Brokolice

Brokolice je košťálovina pocházející z Malé Asie, patří k čeledi brukvovitých a díky svým obsaženým látkám posiluje imunitu a chrání proti rakovině. 

Brokolicové výhonky obsahují hořčičný olej a sloučeniny síry, které jsou známé svými protirakovinnými účinky. Poskytují velké množství minerálních látek jako železo, draslík, vápník, sodík, fosfor a zinek. V této mikrozelenině jsou vitamíny B1, B2, B6, E, C a provitamín A.

Jemně kořenitá, aromaticky pikantní chuť se nejlépe uplatní v polévkách, salátech nebo jako ozdoba.

Cibule

Cibule patří mezi česnekové rostliny, která je známá především svými antiseptickými a antibiotickými účinky. Chrání oběhový a imunitní systém a pročišťuje organismus.

Kromě vitamínů (A, B, C), minerálních látek (draslíku, vápníku, manganu, fosforu, síry a zinku) aminokyselin a enzymů stojí za zmínku především obsažené éterické oleje a allylsulfidy (s vynikajícími účinky při prevenci rakoviny).

Aromatická a pikantní chuť se hodí v podstatě ke všem vydatným pokrmům a díky svému elegantnímu vzhledu je to navíc velmi krásná ozdoba.

Návrh bez názvu
červená řepa

Červená řepa Bull´s blood

Červená řepa Bull´s blood

 

Červené zelí

Červené zelí patří do čeledi brukvovitých. Je to jeden z nejlepších antioxidantů a pomáhá redukovat volné radikály v našem těle, což je jedna ze základních příčin předčasného stárnutí.

Je bohatým zdrojem vitamínu C. Ve skutečnosti je na vitamín C bohatší než pomeranč. Obsahuje tolik prospěšné minerály, vitamíny (C, K) a další živiny. Jedná se především o vlákninu, beta-karoten, vápník, hořčík, draslík, jód a síru.

DSCF3419
20220117_065820

Hořčice bílá

Rostlina hořčice je nejznámější pro svá drobná nažloutlá semena. Řada kultur používala po staletí zelené listy rostliny pro potravinářské a zdravotní účely.

 

Hořčice vyniká svou ostrou a štiplavou chutí.

 

Obsahuje mnoho zdraví prospěšných antioxidantů, jako je beta karoten, který může chránit vaši pokožku a snížit rizikové faktory cukrovky. Má více vitamínu A než špenát a více vitamínu C než pomeranče.

 

 

Tyto rostlinné antioxidanty chrání vaše buňky před stresem a poškozením způsobeným volnými radikály, které naše tělo hromadí v důsledku stárnutí, životního prostředí a životního stylu. 

Hrách setý Affyla Type

Hrách je běžnou zeleninou ve většině západního světa, ale co v podobě mikrozeleniny? Výhonky hrachu pochází z jiné části rostliny a mohou být skvělým doplňkem zdravé výživy.

 

Chutnají podobně jako semena hrachu, ale mají trochu zemitější chuť.

 

Hrášek nabízí spoustu nutričních výhod. I když má nízký obsah makroživin jako jsou sacharidy a tuky, obsahuje dobré množství bílkovin a vlákniny.

 

Také je bohatý na vitamíny, především na:

·         vitamín K – pomáhá budovat kosti a je nezbytný pro srážení krve

·         vitamín C – hraje roli při tvorbě krevních cév, chrupavek, kolagenu a svalů

·         vitamín A – je antioxidant, napomáhá růstu, vidění, reprodukci a dělení buněk

20230321_114415
20230606_070449

Hrách setý Maple Leaf

Hrách je běžnou zeleninou ve většině západního světa, ale co v podobě mikrozeleniny? Výhonky hrachu pochází z jiné části rostliny a mohou být skvělým doplňkem zdravé výživy.

 

Chutnají podobně jako semena hrachu, ale mají trochu zemitější chuť.

 

Hrášek nabízí spoustu nutričních výhod. I když má nízký obsah makroživin jako jsou sacharidy a tuky, obsahuje dobré množství bílkovin a vlákniny.

 

Také je bohatý na vitamíny, především na:

·         vitamín K – pomáhá budovat kosti a je nezbytný pro srážení krve

·         vitamín C – hraje roli při tvorbě krevních cév, chrupavek, kolagenu a svalů

·         vitamín A – je antioxidant, napomáhá růstu, vidění, reprodukci a dělení buněk

Koriandr

Koriandr

20230518_072020
20220705_073520

Pak choi červený

Pak choi

Růžová kedlubna

Růžová kedlubna

20220321_065755
DSCF3351

Ředkev bílá Daikon

Ředkev patří do čeledi brukvovitých. Obsahuje éterické hořčičné oleje, které jí dodávají ostrou a působí proti plísním. 

Ředkvičky jsou plné výživy. Najdete v nich vitamíny A, B, C, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, niacin, draslík, železo, fosfor, kyselinu pantothenovou, vápník, hořčík, zinek, karoteny. Podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém zdraví pokožky.

Pro svou ostrou chuť se perfektně hodí k chlebu, do čerstvého sýra, salátů, dipů, pokrmů připravovaných na pánvi a polévek.

Ředkvička China Rose

Ředkev patří do čeledi brukvovitých. Obsahuje éterické hořčičné oleje, které jí dodávají ostrou a působí proti plísním. 

Ředkvičky jsou plné výživy. Najdete v nich vitamíny A, B, C, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, niacin, draslík, železo, fosfor, kyselinu pantothenovou, vápník, hořčík, zinek, karoteny. Podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém zdraví pokožky.

Pro svou ostrou chuť se perfektně hodí k chlebu, do čerstvého sýra, salátů, dipů, pokrmů připravovaných na pánvi a polévek.

20230329_081305
20220601_122152

Ředkvička Red Coral

Ředkev patří do čeledi brukvovitých. Obsahuje éterické hořčičné oleje, které jí dodávají ostrou a působí proti plísním. 

Ředkvičky jsou plné výživy. Najdete v nich vitamíny A, B, C, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, niacin, draslík, železo, fosfor, kyselinu pantothenovou, vápník, hořčík, zinek, karoteny. Podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém zdraví pokožky.

Pro svou ostrou chuť se perfektně hodí k chlebu, do čerstvého sýra, salátů, dipů, pokrmů připravovaných na pánvi a polévek.

Ředkvička Red Sango

Ředkev patří do čeledi brukvovitých. Obsahuje éterické hořčičné oleje, které jí dodávají ostrou a působí proti plísním. 

Ředkvičky jsou plné výživy. Najdete v nich vitamíny A, B, C, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, niacin, draslík, železo, fosfor, kyselinu pantothenovou, vápník, hořčík, zinek, karoteny. Podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém zdraví pokožky.

Pro svou ostrou chuť se perfektně hodí k chlebu, do čerstvého sýra, salátů, dipů, pokrmů připravovaných na pánvi a polévek.

red sango2
20220123_092424

Slunečnice

Krása slunečnic nespočívá jen v jejich zlatých květech, ale také v listech a stoncích.

 

Slunečnice má úžasnou oříškovou chuť a křupavou texturu.

 

Nabízí vynikající nutriční a léčivé výhody. Je významným zdrojem kompletních bílkovin.

Slunečnice patří mezi nejúplnější potraviny, které můžete přidat do svého jídelníčku pro zlepšení výživy. Je skvělým zdrojem bílkovin pro vegetariány.

Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin, díky čemuž je ideální pro jakýkoli přirozený a zdravý životní styl.

Jaké vitamíny slunečnice poskytuje? Jedná se o vitamín A, B komplex, E a K.

 

 

Slunečnice je bohatým zdrojem vitamínů B, zejména folátu (Folát je přirozená aktivní forma kyseliny listové, vitamínu B9). Folát je životně důležitý při tvorbě nových buněk, což je zvláště důležitý vitamín pro těhotné ženy.